Протези.БГ - Национален център за протезиране и рехабилитация Горна Баня
БългарскиTürkçeEnglish

Видове протези

Протезиране на долни крайници

Загубата на долен крайник оказва дълбоко влияние върху способността на човек да се движи през целия му по нататъшен живот. Протезата е термин използван в медицината. Означава изкуствена функционално подобна човешка част, която замества такава, липсваща или отстранена от тялото поради заболяване.
Нашият екип работи за възстановяването на мобилността чрез съчетаване на редица съвременни модулни протезни компоненти за комфорта на пациента. Ние знаем, че именно комфортът е от изключително значение за Вас.

bedrena protezaБЕДРЕНА ПРОТЕЗА

Състоят се от приемна гилза, коленен модул, носещ модул и стъпало обвити в телесно подобна козметика. Съществуват различни видове приемни гилзи за различните видове чукани. Гилзата на бедрената протеза трябва да изпълнява следните задачи и да осигури:

  • правилното анатомично и биомеханично разположение на чукана в протезата
  • надеждното закрепване на протезата към чукана
  • правилното разпределение на вътрешните и външните напрежения
  • безопасната експлоатация на протезата

ПОДКОЛЯННА ПРОТЕЗА

Състоят се от приемна гилза, опорна част и стъпало.

Подколянната модулна протеза се състои от така наречените две гилзи. Едната гилза е меката / вътрешната /, която се изработва индивидуално според формата на чукана от изключително гладък материал , който плътно приляга и ненаранява чукана. Другата - външната гилза е твърда.Стъпалата са най – разнообразни спрямо степента на активност на пациента.

ПРОТЕЗА ПРИ ДЕЗАРТИКУЛАЦИЯ НА ТАЗОБЕДРЕНА СТАВА

Дезартикулацията е една от по - сложните ампутации рефлектираща в последствие при протезирането. Протезите при ампутация на тазобедрената става се закрепват към тялото с помощта на специални корсети или колани. Състои се от приемна гилза която обхваща тялото, коленен модул, стъпало. Обучението във ходене с такава протеза изисква повече внимание и търпение. Физическото натоварване при такива пациенти е голямо, но с малко повече усилия се постига необходимия резултат. Няма невъзможни неща!

Протезиране на горни крайници

Протезите на горните крайници трябва да изпълняват най-важните функции на загубения крайник - отваряне и затваряне на китката, т.е. захват, хващане и пускане на предмети. Изборът на протеза и свикването с използването и е сериозна задача. Нашите специалисти ще ви помогнат да посрещнете това предизвикателство по-лесно чрез комплексна програма, насочена към функционалните, психологическите и трудови нужди на всеки пациент.

Съществуват два вида протези за горните крайници: пасивни и активни. Към пасивните спадат козметичните протези, които служат единствено за възстановяване на външния вид.

Активните протези от своя страна се делят на маханични и биоелектрични.

Механичните протези решават едновременно две задачи: социална и работна. Китката на механичната протеза пресъздава, доколкото това е възможно, естественият външен вид на ръката, което дава увереност и комфорт на пациента в неговите социални контакти, като освен това изпълнява функции на захват и придържане на предмети.