Протези.БГ - Национален център за протезиране и рехабилитация Горна Баня
БългарскиTürkçeEnglish

Въпроси и отговори - протезиране

Ще проходя ли?

Това е най – често срещания въпрос след ампутация. При всеки пациент решението на проблема е индивидуално. Въпросът е комплексен и зависи от причините за ампутация, бързината на оздравяване, наличие на минали заболявания и ред други причини. Здрав човек с добро кръвообращение и без след - оперативни усложнения може да проходи по – бързо. Въпросът е относително индивидуален за всеки пациент, но ние гарантираме за прохождането на всеки който има желание да го направи и да се присъедини към нас. Практически няма неподходящи пациенти проявяващи воля да проходят отново.

От кой зависи прохождането ми, пълното възстановяване?

Във възстановяването на нормалния ритъм на живот на пациента ползващ протеза участвува цял екип от специалисти. Ние разполагаме със специалистите, които Ви поемат още при постъпването в центъра и се грижат за Вас до самото Ви прохождане. Екипа който е неотлъчно до Вас се състои от компетентния лекар, протезист или ортезист, кинезитерапевт и рехабилитатор. Включително и много други специалисти, ако е необходимо.

Колко често като пациент трябва да се срещам с протезиста изработил моята протеза?

Това се налага обичайно два пъти годишно, за да сте сигурни, че протезата Ви продължава да Ви приляга оптимално, че е максимално функционална и адаптивна. Някои части се нуждаят от специална поддръжка, което ще ви бъде обяснено от протезиста при предаване на протезата. Разбира се и при най-малкия проблем-ние сме насреща за да Ви обърнем нужното внимание.

Има ли болка при ходене с протезата?

Не. Нашият протезист ще Ви предложи програма за ходене, която се редува с почивки, така, че да свикнете с Вашата гилза без да изпитвате дискомфорт. Ако Ви боли протезата, трябва да се свържете своевременно с нас, за да отстраним причината.

Няма да има болка при ходене, ако разбира се самия ампутационен чукан е без проблеми или ранички, които могат да попречат на ходенето. Изготвя се индивидуална програма за ходене съобразена спрямо вида на ампутациата и различните фактори, минали заболявания и пр. Ходене с различни помощни средства/ проходилка, патерици, бастун-едно или триопорен, ходене в стационарна проходка /, качване и слизане по стълби, ходене по равен и неравен терен.

Имам усещане за липсващия ми крайник? Нормално ли е това?

Да, нормално е и не трябва да Ви безспокои. Нарича се фантомно усещане и повече от ампутираните го получават. За да знаете повече за тъй – наречената фантомна болка спокойно може да се обърнете към към нас или още при самата ампутация към лекаря, който Ви е ампутирал за да може подробно да бъдете запознат с тази важна и необходима за Вас информация.

Какъв вид обувки мога да нося с протезата си?

Почти всеки вид обувки може да се използва с вашата протеза – стига да се съобразите със височината на тока. Носете си обувките, които носите най-често когато идвате за напасване на протезата. Повече от компонентите за стъпало са подходящи и работят добре с обувки с една и съща височина на тока. Има и някои протезни стъпала, които дават възможност да се пригоди стъпалото така, че да се носят обувки с различна височина на тока.

Мога ли да спортувам с протезата си?

Разбира се, че може, стига Вие самите да имате желанието да го направите. Някои спортове, като плуване и бягане изискват специално разработени протези които са пригодени за такъв вид спорт. Ако решите да имате такава протеза или каквато и да е друга от разбира се най – добрите водещи марки заповядайте при нас в Центъра по протезиране-Горна баня. Тук ще получите пълна информация и заедно с Вас ще избереме подходящата протеза или модул който ще поръчаме индивидуално само за вас!