Протези.БГ - Национален център за протезиране и рехабилитация Горна Баня
БългарскиTürkçeEnglish

Видове обувки

Основните типове обувки, с които се снабдява населението биват: мъжки, дамски и детски.

По класификация са:

  • Конфекционни
  • Профилактични обувки за ходила с леки отклонения от нормата
  • Ортопедични обувки

КОНФЕКЦИОННИТЕ ОБУВКИ се характеризират с това че се произвеждат по стандартни калъпи - серийно, фабрично, на конвейер. При тях от голямо значение има модната линия и която за съжаление често влиза в конфликт с някой медицински изисквания спрямо обувките.

ПРОФИЛАКТИЧНИ ОБУВКИ ЗА ХОДИЛА С ЛЕКИ ОТКЛОНЕНИЯ ОТ НОРМАТА се изработват също фабрично, серийно, като при тях има съобразени известни медицински изисквания за леките патологични изменения и имат профилактична насоченост спрямо някои деформации на ходилото.

ОРТОПЕДИЧНИТЕ ОБУВКИ – това са обувки за деформирани болни или частично ампутирани ходила. Те се назначават от лекар- ортопед и се изготвят строго индивидуално от ортопедичен майстор – обущар. Решаващо значение за качеството и удобството им имат материалите, от които те се изработват. Най – добрият материал си остава естествената кожа. Националния център за протезиране  работи с най - качествените и високо-технологични материали, най – добрите кожи необходими за направата на ортопедичните обувки.